JESSLAN

Jag är fet - på ett soft sätt

Äppelpaj

Kategori: Allmänt



Thanksgiving break

Kategori: Allmänt

Nu sitter jag ensam i köket med en äppelpaj (swedish edition) i ugnen och väntar på att få slänga in min köpepizza. Hur kommer det sig att jag bakar, kanske ni undrar. Jag menar, något mer seriöst än chokladbollssmet i skålen framför tv:n, vill säga. Jo, det är för att om några timmar kommer en tjej från min fund of public speaking-klass och hennes pojkvän och hämtar upp mig. Vi ska åka till hans kristna familj i Upland, som ligger i jämnhöjd med LA, fast längre in i landet. Vi ska vara där över Thanksgiving och jag kommer få uppleva en äkta amerikansk thanksgivingmiddag. Jag är supertaggad.

Nu är det förvisso så att jag aldrig träffat denne pojkvän eller hans familj och min kompis är egentligen en tjej som jag tycker är skön och som jag shoppat med en gång. Men jag tror det blir kul! Vi ska åka nu sent på tisdagskvällen och de åker hem på söndag men jag kände att så länge orkar jag nog inte vara femte hjulet och man måste ju hinna festa och reashoppa lite också. Så jag åker hem på fredag, vilket är den stora readagen black friday. KUL!

Same same but different

Kategori: Allmänt

Hittade de här bilderna bland mina foton, de är tagna med knappt två veckors mellanrum och jag ser ändå så annorlunda ut. Kul vad smink, accessoarer och dylikt kan göra med ens utseende.

 
Eller på detta tredje, som är taget dagen innan det första:
 

Inga bilder från 6 flags (sorry, papi).

Kategori: Allmänt

I lördags var jag på Six Flags med Jocke, Oscar och Jakob. Jag fick det i födelsedagspresent av Jocke och Oscar, tänk vad fint. Först fick jag lite panik, för jag vågar ju inte åka saker längre men tänkte att det kan väl vara kul och jag ÄLSKAR ju sockervadd. Tänk, vad jag hade fel. Jag vågade typ åka allt och det var jättekul och jag ville bara dö en och en halv gång och sockervadden var smaksatt och smakade inte alls gott. Som vanligt tog jag inga bilder, för jag suger (och inte på ett soft sätt. Hehe, okej jag ska sluta med detta).

Nu har hösten anlänt till Santa Barbara och det har börjat bli lite kyligt. Jag är förkyld men inställd på att bli frisk till fotbollsturneringen nu i helgen (wehåå!).

Här är jag och min finaste, bästaste Carro. Som jag tycker så mycket om att det liksom är jobbigt när hon lämnar rummet för jag typ saknar henne.

Det privata är politiskt.

Kategori: Allmänt

I går gick jag på bio själv, jag såg 12 years a slave och även om jag kan tycka att det är mysigt att gå på bio själv rekommenderar jag ingen att göra detsamma när det kommer till denna film. Jag vet inte om det är att jag är så inne i jämlikhetstankar nu eller varför jag var så mottaglig men det var bland det värsta jag sett och det väckte så mycket tankar hos mig. Jag satt där med min nästan orörda popcornpåse och cola och hulkade så sminket flöt ut ur hela ansiktet, ner på tröjan och in under hakan.
 
Filmen utspelar sig på 1840-talet och handlar om en svart, fri (rik) man som lever i norra USA och sedan blir drogad och såld som slav i södra USA. Den handlar om det jag brinner mest för - allas rätt till frihet. När vi lever i en värld som är uppbyggd av en hierarki där den vita mannen står högst på näringskedjan blir vi alla andra degraderade till något som inte är lika värdefullt.
 
Filmen fick mig att tänka på koncentrationslägren i Tyskland under andra världskriget, där män torterade människor utan att vara psykiskt störda. På samma sätt behandlade godsägarna sina slavar i den amerikanska södern. Man har helt avhumaniserat en människa, hur är det möjligt? Hur kan en annans smärta inte bli ens egen? Hur är man förmögen att skada en annan så brutalt? Det gör ont i mig att leva i en värld där detta har hänt, där detta fortfarande händer. För så länge denna hierarki styr vårt samhälle kommer människor alltid kunna utnyttjas. Jag kom även att tänka på filmen Taken och hur denna människohandel fortfarande är väldigt reell och närvarande, bara att den nu främst består av att sälja kvinnor.
 
Även fast jag är väldigt priviliegerad kan jag alltså fortfarnde bli såld som slav, bara för att jag inte är man. Jag säger inte att det är troligt men att möjligheten finns gör att jag vill spy och stärker min jämlikhetstro ännu mer.
 
Andra vågs-feminister sa att "det privata är politiskt" som ett svar på de som tyckte att det räcker med att förändra kvinnors situation genom att ändra lagar. De menade att förtrycket fortfarande kommer finnas kvar även om vi har rösträtt och lika lön, ifall vi inte slutar se kvinnor som mindre värda. Detta är sant och går direkt att applicera på filmen jag såg igår. Även om det sedan blev olagligt med slavhandel i hela USA, så var det fortfarande de svarta som utförde samma jobb, 100 år senare (se filmen The Help/Niceville), bara det att de nu fick en oansenlig peng som lön. Lagen hade ändrats men inte människors tankesätt och därför låg fortfarande rasismens täcke tjockt över södern.
 
Jag hör ibland männsikor säga och skriva att vadå "feminismens tider är förbi" "ni har ju fått rösträtt, sluta begära mer". Men jag vill säga till alla dessa människor att man ska aldrig nöja sig. Vi har inte ett jämställt eller jämlikt samhälle och jag kommer inte kunna blunda för det någonsin igen.